lauantai 5. helmikuuta 2022

Nukkeprojekti: Pullip Motoko Kusanagi

 Melko tarkalleen vuosi sitten eli helmikuussa 2021 katsoimme kaverini kanssa anime-elokuvan Ghost in the Shell (1995). Pidin elokuvasta todella paljon, ja jatkoimme katsomista sen jälkeen TV-sarjalla Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2002-2003), sen jatkokaudella Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd Gig (2004-2005), TV-sarjaan liittyvällä elokuvalla Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society (2006) ja vielä toisella elokuvalla Ghost in the Shell 2: Innocence (2002). Tätä vuoden 2002 elokuvaa lukuun ottamatta tykkäsin tosi paljon myös TV-sarjasta, ja sen katselun aikana minulle alkoi jostain syystä kehittyä ajatus, että voisin kustomoida Pullip-nuken näyttämään sarjan päähenkilöltä, majuri Motoko Kusanagilta.

En osaa sanoa, miksi tällainen idea tuli mieleeni, mutta lopulta innostuin siitä aika tavalla ja päätin oikeasti toteuttaa suunnitelmani. Toteuttamista auttoi huomattavasti se, että sain töitä maaliskuussa, ja pystyin taas ostamaan nukkeja ja kaikkia niihin liittyvää. Todennäköisesti tämä rahatilanteen koheneminen myös auttoi idean syntymisessä.

Aloin sitten katselemaan kuvia eri Pullip-malleista ja miettimään, mikä nukke sopisi parhaiten Motokon pohjaksi. Olin nimittäin päättänyt, että aioin muokata hahmon nukesta stock-meikillä - en osaa itse kustomoida ja en muutenkaan pidä niin paljoa custom-Pullipeista, ja muutenkin projekti olisi helpompi toteuttaa jo valmiiksi olemassa olevalla nukella. Aika monet nukkekuvat tuli käytyä läpi, mutta malleista oli lopulta helppo karsia. Halusin nimittäin nukella olevan violetinsävyiset kulmakarvat, kuten Motokollakin oli TV-sarjassa. Tässä vaiheessa halusin vielä tehdä nukesta TV-sarjan hahmon näköisen.

Pullip Sailor Mars olisi ollut aika täydellinen! Tätä nukkea ei kuitenkaan saanut (eikä saa kyllä tälläkään hetkellä) mistään, ainakaan järkevään hintaan. Yhden nuken taisin löytää eBaysta ja sen hinta lähenteli 300 euroa. Halusn pohjanuken olevan myös mahdollisimman edullinen, koska minusta ei ollut mitään järkeä ostaa nukkea, jolta aikoisin kuitenkin muuttaa kaiken. Muita vaihtoehtoja mitä muistan miettineeni olivat ainakin Pullip Mistress 9 ja Pullip Souseiseki.

Lopulta löysin täydellisen vaihtoehdon eräänä päivänä Mandarakea selatessani. Eräässä haaraliikkeessä, muistaakseni Sapporon, oli myynnissä Pullip Saras varsin edulliseen 8000 jenin hintaan ja nukke oli vieläpä avaamaton. En ollut koskaan kiinnittänyt tähän nukkeen sen kummempaa huomiota, mutta nyt jostain syystä klikkasin myyntikuviin ja huomasin nuken naaman olevan jotakuinkin täydellinen projektia varten. Sen siitä saa, kun erikoiset stockit saavat sivuuttamaan koko nuken noin muutoin! Tilasin nuken heti itselleni ja sain sen käsiini toukokuun alussa.

Nukelta löytyivät violetit kulmakarvat ja ehkä tuollainen vähän aikuisempi ilme, joka sopi Motokon hahmolle hyvin.

Tämän jälkeen Saras sai jäädä laatikkoonsa avaamattomana odottamaan, ja aloin etsiä sopivaa peruukkia ja silmiä hahmolle sopien. Tässä kohtaa törmäsin ongelmiin. Oli nimittäin käytännössä täysin mahdotonta löytää samanväristä ja -mallista peruukkia kuin millaiset hiukset Motokolla oli TV-sarjassa! Varsinkin tuo väri oli aivan mahdoton. Selasin ties mitä kauppapaikkoja yrittäen löytää sopivaa Etsystä eBayhyn. Mutta mitään ei tuntunut löytyvän. Silmiä sen sijaan löysin, ja tilasinkin niitä heti useamman parin valmiiksi. Tässä vaiheessa aloin nimittäin miettiä, että ehkä voisin toteuttaa jonkun toisen Motokon lukuisista ulkoasuista, kun TV-sarjan version tekeminen alkoi tuntua mahdottomalla.

Motokolla nimittäin erilaisia ulkonäköjä riittää! Ghost in the Shell -teokset eivät nimittäin liity toisiinsa oikeastaan mitenkään, vaan ovat ikään kuin eri tarinoita eri vaihtoehtotodellisuuksissa samassa settingissä ja hahmot ovat yleensä myös samoja. Mangaa en tosin ole lukenut, enkä myöskään katsonut OVA-sarjaa Arise (2015), josta tuo alarivin keskellä oleva sinitukkainen Motoko on. Live action -elokuva on myös jäänyt näkemättä.

Uusimmassa adaptaatiossa, Netflixin Ghost in the Shell; SAC_2045 (2020) on taas hieman erinäköinen Motoko! Tätä pidin ihan varteenotettavana ulkonäkövaihtoehtona pitkään, mutta peruukin väri tuli taas ongelmaksi.

Lopulta päädyin varsin ilmiselvään ratkaisuun eli toteuttamaan nuken ulkonäön vuoden 1995 elokuvan pohjalta. Ensinnäkin tykkäsin elokuvasta eniten kaikista näkemistäni Ghost in the Shell -jutuista, ja toiseksi tämä ulkonäkö olisi kaikkein helpoin toteuttaa. Löysinkin heti sopivan peruukin ja tilasin sen nukelle. Sopivia sinisiä silmiä minulla ei kyllä ollut, ja vaatteidenkin shoppailu jäi, koska tässä kohtaa kiinnostuin huomattavasti enemmän Azoneilla nukkeilusta, ja projekti jäi pitkäksi aikaa taka-alalle odottamaan toteutusta. Meidän animenkatselukin oli jo tämän sarjan osalta päättynyt ja siirtynyt muihin sarjoihin, joten asia ei ollut niin mielen päällä koko ajan - mitä nyt näin Sarasin jatkuvasti kököttämässä pöydällä kun istuin sohvalla pelaamassa ja datailemassa :D

Kuuman kesän jälkeen tuli lopulta syksy, ja eräänä lokakuun alun päivänä päätin lopultakin jatkaa projektin parissa. Purin Pullip Sarasin paketistaan ja otin siitä ensin kuvia täydessä stockissa ulkona.

Ja nukke oli kyllä todella nätti ihan stockina! Kyllä sen olisi voinut mieluusti tällaisenakin pitää.

Seuraavaksi vaihdoin peruukin, ja aloin etsiä sopivia silmiä ja vaatteita hahmolle sopien. Silmät löysinkin nopeasti Etsystä. Vaatteiden kanssa oli vähän miettimistä, mutta lopulta päätin, että Motoko-nukkeni voisi olla eräänlainen hybridi olemassa olevista Motokon ulkonäöistä. Elokuvassa olleita vaatteita ei nimittäin ollut mahdollista toteuttaa muuten kuin itse ompelemalla, ja koska en osaa ommella, jouduin turvautumaan muiden tekemiin vaatteisiin. Siispä päätin, että nukkeni näyttäisi enemmän elokuvan hahmolta mutta pukeutuisi enemmän samaan tyyliin kuin TV-sarjan hahmo.

Silmien vaihtaminen oli karmea prosessi: toinen stock-silmä irtosi heti kun vähän painoi takaa, toinen ei lähtenyt millään kokeillulla konstilla irtoamaan ja lopulta jouduin kaivertamaan silmään saksilla reiän keskelle ja vääntämään reiästä. Tämä onnistui, sillä vääntäessä chippi halkesi useampaan osaan ja lähti lopulta mekanismista. Vain toinen stock-silmä siis säästyi tässä prosessissa. Tämä oli taas muistutus siitä, että jos nukkeja lähtee muokkaamaan, pitää varautua siihen, että kaikkea ei välttämättä ole mahdollista saada ehjänä irti. Stock-chipit olivat ihan kivat, mutta en kyllä nyt ihan hirveästi jäänyt niitä kaipaamaan ja sain sopivan väriset silmät vaihdettua nukelle.

Kun nuken vaatteetkin tulivat erinäisistä Etsy-kaupoista, nukkeni oli vihdoin valmis. Mutta sitten meni taas pari kuukautta, ennen kuin sain otettua kuvia siitä ja sen takia tämä postauskin on viivästynyt. Lopulta joululomalla, jonne olin ottanut nuken mukaan, sain aktivoiduttua ja otettua ensimmäiset kuvat valmiista nukestani.

Yritin heti aluksi hieman action-tyyppisempää poseerausta :D

Laitoin aseen taakse pienen palan teippiä, niin se pysyi paremmin nuken kädessä ja tällaisetkin kuvat olivat mahdollisia.

Kuvat on otettu sisällä ja näitä ei ole muokattu mitenkään, tästä kuvasta tuli vähän oudon oranssi?





Peruukki: Mandarake (Mandaraken omaa Himekazura-merkkiä eli ostettu ihan uutena)

Silmät: McilaShop (väri: Holographic Blue)

Takki: MuguetteCouture

Bodysuit ja sukat: ParifloraDolls

Kengät: ostettu joskus käytettynä, ehkä jotkut vanhat CoolCatin

Lisäksi ripsiä on lisätty, meikki ja vartalo stock, nuken kasvoissa ollut bindi poistettu. Ase on yhdestä Salapoliisi Conan -aiheisesta Re-Ment -sarjasta (sarja: Meitantei Conan Chiisaku natta Nichijou Collection, setti: 5).




En tiedä, näyttääkö nukke teidän mielestänne yhtään Motokolta, mutta minusta siitä tuli tosi kiva! Ainakin nukke on tosi nätti jos ei muuta, olen saanut sen stailauksesta jo kehuja muilta kun laitoin pari kuvaa parille Discord-kanavalle.

Tämä oli minusta tosi hauska projekti toteuttaa! Vaikka oman laiskuuteni vuoksi siihen meni aika paljon enemmän aikaa kuin oli suunniteltu ^^' Mutta eipä se sieltä karannut mihinkään, ja esimerkiksi sopivia silmiä en olisi aikaisemmin edes voinut hankkia, kun tuollaista väriä ei ollut aiemmin myynnissä.

Seuraavaksi aion hankkia Motokolle toisen asukokonaisuuden, joka oli hahmolla päällä animen toisen kauden openingissa. Olenkin jo alkanut etsiä sopivia vaatteita Etsystä tätä asua varten.


Sarjassahan olisi toki muitakin hahmoja kuin Motoko...

...mutta niiden toteuttaminen nukkeina olisi aika vaikeaa! Kuvassa oleva Batou, joka on Motokon läheisin työkaveri, oli minusta tosi kiva hahmo mutta Batou Taeyangina ei oikein toimisi, kun hahmo on niin hirveä lihaskimppu ja Taeyangit aikamoisia ruipeloita kuitenkin, ainakin tuohon verrattuna. Lisäksi noiden silmien tekeminen olisi aika hankalaa! Pelkät värittömät chpit eivät toimisi, vaan mekanismiin tai sen päälle pitäisi rakentaa kokonaan uudenlainen systeemi, että Batoun ranger-silmät saataisiin tuon näköiseksi millaiset ne ovat elokuvissa ja TV-sarjassa. Enkä edes aloita tuosta ihonväristä puhumista...

Pohdin puolivakavissani TV-sarjan toisella kaudella nähdyn Hideo Kuzen nukettamista Taeyangina. Lopulta luovuin ajatuksesta, sillä en tykännyt yhtään Kuzesta hahmona ja sen toteuttaminen nukkena olisi ollut aika ristiriitaista! Tämä olisi ollut ainakin helpompi tehdä kun Batou, vaikka olihan tämäkin hahmo melkoisen skroden näköinen verrattuna Taeyangien stock-ulkonäköön. Tällä on sentään suht normaalit kasvot (tai no, ulkonäöltä ainakin. Sarjassa Hideo Kuzen kasvot ovat täysin liikkumattomat) ja ihonvärikin aika normaali, joskin kalpeamman puoleinen. Sarjassa Kuze ja Motoko tavallaan olivat rakastavaisia, mutta se juttu ei kyllä edennyt koskaan mihinkään. Nukkehahmoilla se olisi voinut tulla todelliseksi!

Tiesittekö muuten, että Hideo Kuzen ulkonäkö perustuu näyttelijä Takeshi Kaneshiron ulkonäköön?

Vaikka olenkin tyytyväinen nuken ulkonäköön, mielessä vähän kummittelee naaman vaihdos joskus jos löydän halvan ja vielä vähän sopivamman näköisen nuken pohjaksi. Ehkä jos se Sailor Mars tulee edullisella hinnalla vastaan, ostan sen ja teen siitä "uuden" Motokon. Aion kuitenkin pitää Sarasin tässä tapauksessa, nukella on nimittäin ihana faceup josta on moneksi ja siitä saa luotua helposti jonkun toisenkin hahmon. En kuitenkaan etsi uutta Motokoa aktiivisesti, vaan projekti on nyt päättynyt ja jatkuu uusien asujen etsimisellä.

2 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostava seurata hahmon nukettamisen etenemistä!
    Hieno lopputulos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Tämä oli kyllä ihan kiva projekti toteuttaa c:

      Poista